OS – Aten 2004

Torsdag 19/8 - På Arlanda möttes tre förväntansfulla killar som skulle ner till Aten och kolla på OS. Kändes nog fortfarande lite overkligt. Har planerat resan i 1½ år och nu är det äntligen dags och vi var nyfikna på om vi skulle bli hämtade på flygplatsen av vår värd eller om vi blivit blåsta. 16.55 landar vi i Aten och det första som händer är att en funktionär tror att jag är deltagare när jag kommer i min tröja med olympiska ringar. Sånt blir man glad av. Utanför ingången står en grek, i vår bedömning 15 år gammal och väntar på oss. Eeeh, hur ska han kunna köra in oss till Aten? Körkort har han iaf och vi kommer till en riktig lägenhet. Lite långt bort känns det som men vår värd lovar oss frukost och skjuts till tunnelbanan på morgnarna. Värden har sett våra undrande blickar och berättar för oss att han faktiskt är 29 år. Ut till Glyfada sen för att käka och dricka lite drinkar och sen i säng vid tvåsnåret.

 

Fredag 20/8 – Upp klockan 07.00 och jag var inte det minsta trött av någon anledning. Klockan 8 satt vi på tunnelbanan på väg till Olympiastadion. Lite nervöst om vi skulle hinna då det skulle kunna ta tid med säkerhetskontroller och promenad från tunnelbanan. Vi kommer fram och WOW, vilka anläggningar. Vi ÄR på OS och det är så häftigt. Lång promenad till Olympiastadion och in men vad häftigt. Vi sitter på arenan och där borta värmer Carro upp inför 100 meter häck och visst är det Christian Olsson som kommer in för trestegskval… Carro springer bra och Christian hoppar suveränt. Vi sitter precis ovanför längdgropen och det var kul att det gick s bra för Christian! Nästa gren är höjden i sjukampen. Det är ganska tomt på stadion eftersom det bara är försök och bakom höjdhoppsställningarna är det väldigt tomt. Vi ser att några svenskar går ner för att försöka sitta där och hakar på. Först vägrar dom att släppa in oss men efter ett tag ger dom med sig. Svenskarna formligen väller in och vi sätter oss strax bakom Carros familj och ett par platser från Veronica Wagner. Höjdhoppet ska strax börja och alla hejar på Carro och hon vinkar glatt. Sen när dom börjar formligen exploderar det. Vi sjunger och hejar så att rösten är på väg att försvinna och när Carro till slut river ut sig är jag helt slut. Tänker att det här går inte att toppa. Men det skulle visa sig att det gick…

 

Ner på stan ett tag för att ta en bira och käka lite och sen tillbaks igen till arenan. Nu är det dags för 200 meter och kula för Carro samt en av mina favoritgrenar, 10 000 meter för herrar med Haile och Bekele. Och så herrarnas höjdkval förstås.Vi har platser precis vid mållinjen och det blir en fantastisk kväll. Stefan Holm ser ut att vara i kanonform, Freitag misslyckas totalt och tyvärr också Staffan Strand och Linus Törnblad. Men Carro är stabil. Hyggligt lopp på 200 meter och PB i kula. Det börjar kännas tryggt. 10 000 meters loppet blev suveränt och jag fick gåshud över hela kroppen när jag såg Kenenisa Bekele springa. Tävlingarna tar slut sent och vi är hemma strax före ett. Varvar ner lite på terrassen och sen i säng, i morr’n vill vi se guld!

 

Lördag 21/8  - Upp igen tidigt för att hinna ut till längdhoppet i sjukampen. Har platser ovanför längdhoppsgropen och det är nervöst. Visst leder Carro ordentligt men längdhoppet i VM var ju riktigt läskigt. Måtte hon nu inte trampa över. Jodå, visst trampar hon över. Nu var pulsen hög. Snäääällllla, kan hon inte säkerhetshoppa nu…och det gör hon. Pust, runt 6.50 är helt okej. I sista hoppet är det full satsning och YES, 6.78! Nu känns det avgjort.

Nu har vi dessutom fått veta att J-O är vidare i pingisen så det är bråttom att fixa biljetter till finalen innan dom tar slut så vi drar ner till Monasteraki för att försöka hitta något på svarta marknaden. Polarna får det uppdraget medan jag byter om i några buskar för att ta mig en löptur i stadsparken. Ca 38 grader i den svårfunna skuggan gjorde att det var mer än lovligt jobbigt att springa. Kommer ner till dom på en uteservering sen och genomsvettig får jag veta att vi har biljetter till finalpasset. Vaskade av mig inne på en toalett på restaurangen och sen en välförtjänt öl. Softar lite och sen upp till Olympiastadion för att fika lite och bänka oss för finalen.

 

Spjutet går riktigt bra och nu räknas det i mångkampstabellerna. Ska hon kunna slå Europarekordet? Guldet är hemma men det vore kul med ett rekord också. På 800 meter ser vi rätt snabbt att det är nog för långt borta men visst vinner hon. OS-GULD!!! På arenan spelar dom Dancing Queen, Carro dansar, hela stadion applåderar och det känns magiskt. Dessutom gör Musse ett suveränt lopp på 3000 meter hinder och jag skriker mig hes även där, så häftigt att han går till final. Fan vad stolt man är över att vara svensk! Utanför arenan finns en fontän och runt den är det hur många svenskar som helst. Inte så många som vågar hoppa i p.g.a. vakterna men alla dansar runt och sjunger OS-GULD - OS-GULD. Vi blir kvar ett bra tag innan vi kommer hem. Skulle egentligen gå ut med vår värd men klockan 3 är vi fortfarande kvar på terrassen och vi lägger ner det. Sover hur gott som helst.

 

1

 

Söndag 22/8  - Sovmorgon! Åh vad skönt det kan vara att få vila lite. Dagens schema består av beachvolley och friidrott. Vi åker ner till beachvolleyarenan vid två och vår värd säger att vi kommer palla max en timme i värmen. Men, vi är svenska solälskande vikingar och låter oss inte nedslås. Suveräna matcher, suverän DJ och cheerleaders gör eftermiddagen till ett riktigt party. Vi sitter längst fram på arenan och med jämna mellanrum spolar dom av oss med vatten i slangar. Det dansas, sjungs och hejas. Vilken häftig sport att gå på. Humöret är på topp!

 

Tyvärr så är det strul med spårvagnen när vi ska därifrån och jag börjar oroa mig för att vi ska missa höjdhoppsstarten. Vi får springa allt vi kan de sista 2 km till Olympiastadion och jag kommer in precis när Stefan hoppa på 2.20. Pust! Helt genomsvettig ser jag systrarna Kallur springa och nu kan det börja på allvar för kvällen. Höjdtävlingen är jämn och det är många kvar på höga höjder. Det känns inte riktigt bra det här. Häftigt när det blir dags för Stefan att hoppa samtidigt som Christian dock! Herr Olsson gör ingen besviken när han tar ledningen direkt. Känns stabilt! När han sen gör ett jättehopp som blir bortdömt för övertramp tror man nästan att han kommer greja 18 meter… Stefan däremot är nere för räkning men när han klarar 2.34 så exploderar vi svenskar. Av bara farten tar han 2.36 och nervös väntan. Plötsligt har alla rivit och allt exploderar! Återigen Dancing Queen och total lycka. Strax därefter är även guldet klart för Christian Olsson och det känns helt overkligt! Inne på arenan avslutas det med 100 meter för herrar och det är också skithäftigt. Nu rusar vi ut och dansar i fontänen. En massa svenskar är i och folk runtomkring undrar vad det är för häftigt släkte! Poliserna tröttnar på oss och stänger av fontänen och blåser i sina pipor… Efter några öl drar vi vidare in till stan och segerfest. Det är helt sjövilt inne på svenskbaren och det är bara att njuta. Går igång ganska bra efter att bara käkat frukost och en varmkorv på hela dagen men vad gör det en dag som denna! Kommer hem på morgonkvisten men det är lite sovmorgon i morr’n så det gör absolut inget.

 

Måndag 23/8  - Bakis. Varmt. Bronsmatch i pingis. Bara att masa sig upp och bort till ny arena. Vet inte om det är inbillat supervarmt eller om det är bristen på sömn som gör att det känns så men när vi kommer in i arenan känns det bättre. Luftkonditionering är en av de bättre uppfinningarna här i världen! Vi har platser en bit från svenskklacken och bestämmer oss för att byta dit. Känns bra att sitta bland alla andra blågula. Kungen är på plats och har lyckats sätta flaggan upp och ner till allmän munterhet. Han vrider om den till slut på uppmaning från oss i klacken! Nu äntrar även pingiskungen arenan. Vi sjunger och klappar men han är aldrig med riktigt i matchen känns det som. Blir irriterad på kineserna i klacken som medvetet stör honom genom att fotografera med blixt och ropa i servar. Men vi sjunger ”han är kung och det vet han om” och det uppskattas. Stående ovationer efter matchen och jag blir intervjuad av någon utländsk tidning och får berätta om J-O och vad vi sjunger. Efter det så fixade vi lite kanotbiljetter och sen blir det OS i soffan hemma och en skön lugn kväll med lite Ouzo och Breezers. Det behövdes. 

 

Tisdag 24/8  - Vilodag!!! Ja, Steffo skulle visserligen kolla kajak på morgonen men jag och Tompa fick sova ut. När Steffo kom tillbaks vid lunch drog vi ner till stranden och hade en riktigt skön dag. Lekte med boll i vattnet hela eftermiddagen och jag kände att det var klar DAMP-varning på mig efter en hel natts sömn. För att åtgärda detta blev det 10 km löpning bland galna hundar, bilar och trasiga trottoarer. Efter det en bra middag där jag råkade välta en tallrik grekisk sallad på golvet men det gick bra ändå. Stack sen upp till svenskbaren för att se vad som hände och där fick vi rapporter om att J-O varit vild kvällen innan… Träffade några trevliga svenska tjejer, varav en från Triathlon Väst och vi höll igång ganska länge innan det blev taxi hem. Rapporterna hade kommit om att brottarna gått till semi så då visste vi vad vi skulle göra i morr’n kväll. Mår sååååå bra!

 

Onsdag 25/8 - Nu var det lite nervöst om vi skulle få tag i brottningsbiljetter så vi stack till Monasteraki i god tid för att försöka handla biljetter. Inga problem alls och sen upp mot brottningsarenan som låg en bit bort. Kändes skumt att gå på brottning! Hade pissplatser men smet ner i klacken istället och satte oss framför Ulrika Knape och Anna Lindberg. Hur mycket matcher som helst och man blev helt yr i bollen. Plötsligt var det dags för Jimmy Samuelsson att fightas om bronset men han var helt rökt. Nå, Ara ska ju ta guldet så det känns inte så farligt. Laddar lite med öl och humöret stiger. Ara kommer in och vi sjunger ”Abrahamian, Abrahamian, OS-guld till Abrahamian” á la Fader Abraham. Känns bra! Men sen kommer en konstig match. Det händer ingenting i princip, dom stångas och endast två poäng på varning delas ut. Ulrika Knape gnäller om att vi står upp och skymmer. Hallå, det är OS-final! Plötsligt så slutar det. Vad nu då? Ska dom inte fortsätta? Domaren höjer den andra killens arm och Ara är hur besviken som helst.

 

Vi åker in till stan för att försöka hitta stället där eventuell segerfest skulle hållas men lyckas inte och käkar lite. Ara’s tjej och hans kompisar dyker upp men det verkar inte som om det blir någon silverfest. Åker ner till svenskbaren i stället för att försöka hitta lite fest men det är ganska lugnt och vi tjattar med lite norrmän därnere som är trevliga.

 

Torsdag 26/8  - Ingenting inplanerat idag på dagen så det fick bli stranden. Skönt att slappa lite och ladda inför fotbollen. Vi räknar kallt med att få biljetter utanför arenan och det gick bra. Kunde t.o.m. pruta. Kommer in precis vid avspark och sätter oss på suveräna platser i solen men inte på samma sida som svenskklacken. Vi lyckas dock skrika så att det hörs till andra sidan. Mäktig känsla att på 3 personer kunna köra ”andra sidan är ni klara” och hela klacken skriker tillbaks ”jajamensan fattas bara”. Folk omkring oss skrattar och är mäkta imponerade! Tjejerna spelar bra men tyskornas målvakt är ypperlig och har det rätta flytet så återigen blir det torsk i en placeringsmatch. Vi bestämmer oss för att se finalen också och nu rumlar det in brassar överallt runtomkring oss. Har visst hamnat mitt i deras klack och vi befinner oss som i en ö av gröngult omgiven av ett amerikanskt hav. Lite svårt att sjunga med i dom brasilianska sångerna men olé, olé grejar man alltid.

 

Matchen har ett grymt tempo och jag har aldrig sett så bra damfotboll i hela mitt liv. Jisses vilka skott och dribblingar. Martha är grym och Brasilien dominerar stort men förlorar ändå på övertid. Den förlusten känns ändå som vi kan leva med efter att ha bjudits på stor underhållning. Nu är den stora frågan, kommer de svenska tjejerna komma till baren ikväll trots förlusten?

 

Vi åker upp för att käka i Plaka men går förbi baren först och är det inte Stefan Holm som sitter där? Jodå! Jag går fram och grattar till guldet och vi snackar lite och fotar. Han är mkt nöjd med tillvaron. Fler svenskar dyker upp och vi går iväg en sväng för att äta och sen tillbaks. Nu har Eddy Bengtsson och Björn Bergh dykt upp också och folk flockas i och utanför baren. Holm har sms-kontakt med Linus Thörnblad som verkar vara tillsammans med damlaget och tjejerna ska tydligen dyka upp senare. Kul! Träffar de söta tjejerna från Gbg igen och sitter och ljuger lite och då plötsligt kommer hela gänget. High-fajvar Vickan på vägen in och nu ska det dansas. Vips är vi inne på fredagen…

 

Fredag 27/8  -  Vilken start på ett helt sjukt dygn. Jag får ett långt snack med min stora idol Hanna Marklund och sen med Caroline Jönsson som är lite besviken men otroligt trevlig. Jag berättar att jag har en skruvad kompis hemma som håller på MFF och hon skickar hälsningen till Dino att han är en mycket klok man. Men tjejerna är helvilda och det blir en massa dans och drinkar. Skönast i hela gänget är nog Vickan. Hon bjuder på sig själv hela tiden och sitter på axlarna på folk. Tar på sig peruk och är allmänt vild. Men hon vägrar flytta till Umeå till min besvikelse. Får syn på en svart kille med mycket studs i benen och visst är det Musse. Vi snackar lite löpning och han är djävligt nöjd med resultatet i form av PB i en OS-final. Robban Kronberg verkar riktigt nöjd trots missad final och jag fascineras av hur bitig han är. Trodde inte riktigt det men jag kände mig ganska klen bredvis. Försöker övertala honom att köra 3000 meter hinder men han tycker det är för långt. Tiden bara rinner iväg och plötsligt inser vi att kanotfinalerna startar snart. Hem och hämta biljett och lite konstgjord andning på väg till kanotstadion.

 

Jag börjar bli lite trött framåt 9 på morgonen men kanotkillarna väcker mig med ett guld. Vilket lopp dom gör! OS-GULD! Trodde det var kört halvvägs när italienarna såg urstarka ut men sen bara kom dom. Vi sitter precis vid mållinjen i svenskgänget och min röst är nästan helt borta när dom korsar mållinjen. Henkes farsa är helt vit i ansiktet och genomsvettig. Kan inte vara nyttigt med barn som tar OS-guld! J Till slut får vi åka hem till AC’n. Har i detta läge en viss känsla för hur vampyrer känner sig när dom hamnar i solen…

 

Sover ett par timmar och sen till Olympiastadion igen. Känns som om man är hemma här. Vi har inga biljetter och dom är tokslut men Stefan och Tomas lyckas hitta tre stycken hos en svartabörshaj utanför arenan till överpriser. Men vad gör man inte! Nu ska vi se Carro ta ett guld till men det vill sig inte riktigt. Det blir dock riktigt bra tävlingar rent allmänt med en rafflande stavfinal där min favorit Toby Stevensson (han med Jofa-hjälmen) tyvärr inte riktigt räcker till. Åker hem med en lite sväng förbi baren men stannar bara en kortis. Känns tungt att veta att man ska upp 06:00 när klockan är två men vad gör man inte för kanottjejerna.

 

 

Lördag 28/8  - Trötta killar som masar sig iväg till kanotarenan. Kommer iväg från lägenheten 06:30 och hinner dit en kvart innan det börjar. Efter ett tag är det dags för Stefans kompis Anna att köra final i K2. Tjejerna satsar hårt men orkar inte häng med ända in. Starkt att dom tog sig till final iaf. Nu börjar det kännas lite vemodigt nästan. Bara ett pass kvar innan hemfärd. Men det är friidrott, det bästa!

 

Spenderar dagen med att titta på Akropolis och att shoppa presenter till nära och kära.  Otroligt många av deltagarna som verkar vara ute på shopping/sightseeing också så har näst sista dagen av spelen. Efter ett tag blir vi lite trötta och sätter oss på en uteservering och sen upp till Olympiastadion. För sista gången.

 

När vi kommer dit känner vi återigen att det är det här som är OS. Så himla häftigt. Ligger utanför på gräset ett tag och bara njuter. Tävlingarna blir otroliga. Vi sitter precis vid damernas höjd och det är absolut världsklass. Kelly Holmes vinner 1500 efter en grym löpning, Borza 800 meter efter en superspurt och sen kommer 5000 meter. Min höjdpunkt för kvällen. Men Etiopierna kör inte samma lag-race som på 10000 och Hicham är obeveklig i spurten. Kändes som om han skulle bli svår att slå när det var lustempo första 4000 metrarna men ändå, Bekele kan ju spurta hyggligt han med. Trist men rättvist och en stor prestation.

 

Men, allt roligt har ett slut och nu var det bara att åka hem och packa för avfärd på söndagen. Kändes lite konstigt att det är över men vi kommer i säng till slut. Manolis kommer och hämtar oss på morgonen och sen var det hejdå Aten.

 

Tack Aten och tack till mina roliga reskompisar!